GYIK

Gyakran Ismételt Kérdések a Vovox kábelekről

 1. A koncepció
  A VOVOX® hangkábel tervezése és gyártása elsősorban az anyagtudományon és nem az elektrotechnikán alapul.
 2. A cél
  A VOVOX célja egy olyan érintetlen jelátvitel, amely során nincs információ veszteség. Ez a cél nem érhető el olyan célkitűzéssel, amely a hangot egy bizonyos felhasználáshoz optimalizálja, pl. egy hangszerhez vagy zenei stílushoz. Az ilyen kitűzések eredményei csak látszólag eredményesek, de soha nem segítenek elérni a változatlan jelátvitel célját. A VOVOX tervezési módszerének egyetlenegy célja van: eltávolítani a gátakat a hibamentes jeláramlás elérése érdekében.
 3. A technikai megvalósítás
  A VOVOX® hangkábelek számos dologban különböznek a szokványos kábelektől. Némely különbségek nyilvánvalóak, mások rejtve maradnak még a hozzáértők előtt is. Mindezek együttesen alkotják a Vovox sikerének titkát.
 • Tiszta, tömör vezető
 • Nagy tisztaságú, csúcstechnológiájú műanyagok
 • Lágyító mentes gyártás
 • PVC mentes gyártás
 • Színpigment mentes gyártás
 • Külön vezeték a földelésnek, ami ugyanolyan minőségű, mint a jelvezetők
 • Megnövelt távolság a vezetők között

Igen, irányítottak. A helyes bekötést a narancssárga VOVOX® címke jelöli. Ha nyílként tekintünk a jel irányára, a címke a nyíl hegyén található. Sonorus patch kábelek esetén ez a VOVOX logóval jelölt csatlakozó, a legtöbb újabb kábel esetén pedig (az XLR csatlakozókat kivéve) a narancssárga hüvely jelzi a kimenetet.


Nem árt mindenekelőtt tisztázni azt, hogy az árnyékolás bizonyos mértékig negatív hatással van a hangminőségre. Emiatt ez a fajta védelem egyfajta szükséges rossz. Általánosságban elmondható, hogy akkor szükséges árnyékolást használni, amikor valamilyen interferencia problémát okozna. Minden más esetben a nem árnyékolt "direct" verziót érdemes előnyben részesíteni

Vovox Protect S

Árnyékolt, szimmetrikus kábel olyan helyzetekben elengedhetetlen, ahol az interferencia kockázatát nullára kell redukálni, pl. élő koncert vagy felvétel esetén.

Vovox Direct S

Szimmetrikus jelátvitelhez stúdióba

Vovox Protect A

Asszimetrikus kábel erősített hangszerek számára. Ezek mindig árnyékoltak.

Speaker (hangszóró, láda) kábel

A magas jelszint miatt általában nem szükséges az árnyékolás.

A VOVOX® Link az eredeti fejlesztés. Ez az a kábel ami azóta kapható, hogy megalakult a VOVOX márka. A VOVOX® Sonorus később került csak bemutatásra, további fejlesztés és az anyagkutatás terén elért eredmények alapján.
Mivel mindkét család ugyanazon koncepcióra épül, a dizájn meglehetősen hasonló. Mindazonáltal, míg a VOVOX® Link kábelek ezüst bevonatú rézből állnak, addig a VOVOX® Sonorus ultra tiszta rézből készül majd mindkettőt természetes szálakból szőtt  finom szövet borítás fed.
Mindkét  termékvonal elkészítésekor ugyanaz volt a cél: a veszteségmentes jelátvitel megvalósítása a lehető legjobb módon. A VOVOX® Sonorus esetében talán egy picit még jobban sikerült elérni ezt a kitűzött célt mint a korábbi VOVOX® Linknél, mivel a térérzet még-inkább háromdimenziós lett, még nagyobb a felbontás és természetesebb az érzet.
Vizuálisan a két termékvonal kábelei könnyen megkülönböztethetőek: a Link kábelek fekete borítással készülnek, ami kábeltípustól függően szürke vagy kék jelölést kaphat még. A Sonorus kábelek szürke-fekete színű külseje robusztusabbnak tűnik és itt narancssárga és fehér jelölés fordulhat elő.

A kábel hosszát különböző módon lehet értelmezni. A VOVOX-nál ez alatt általában a felhasznált vezeték hosszúságát értjük, amiből a kábel készül. A csatlakozó formájától és hosszúságától függően emiatt kissé eltérő eredményt kapunk, ha a csatlakozók végei között mérjük a teljes hosszt.
Emiatt az egyedi kérésre készült kábeleknél fontos, hogy tudjuk, hogy a kívánt kábel hossz melyik értelmezés szerint készüljön.


A VOVOX kábelek robusztusak, mindazonáltal ajánlott óvatosan kezelni őket:
 • Ne hajtsa vagy csomózza össze a kábelt
 • Próbálja meg elkerülni a kis sugarú fordulókat
 • Nem ajánlott a kábelt a karon körbetekerve feltekerni (ahogy a villanyszerelők szokták): ez idővel tönkreteheti a kábelt. Ezenkívül nem is szakszerű, mivel a kábel megcsavarodik, és folyamatosan próbál kicsavarodni.
Ajánlott továbbá körültekintően kiválasztani a megfelelő csatlakozót: a 90°-os, derékszögű csatlakozó gyakran minimálisra tudja csökkenteni a mechanikai igénybevételt a hangszernél és a kábelnél is, amivel hozzájárul a hosszabb élettartamhoz.

Erre a látszólag könnyű kérdésre nem is olyan könnyű olyan választ adni, ami minden esetben helyes. Álljon itt néhány általános megállapítás:

 • Passzív hangfal kábelek estén a távolság növekedésének hatása a hangminőségre igen jelentős. Minél hosszabb a kábel, annál  nagyobb a minőségromlás.
 • Hangszer és patch kábelek esetén a hossz növekedése nem elhanyagolható.
 • Vonal szintű jeleknél használt kábelek esetén a minőségromlás kisebb, de még mindig nem hagyható figyelmen kívül.
 • Szimmetrikus kábeleknél a hossz miatt bekövetkező minőségromlás már relatíve kicsi
 • Digitális kábeleknél egy bizonyos hossz felett a hibaráta elkezd növekedni és az átvitel bizonytalanná válik. A kritikus hossz azonban számos körülmény függvénye így általánosságban nem adható meg rá egy érték.

A VOVOX a kábeleire 3 év garanciát vállal.  Hiba esetén a kábelek kijavításra kerülnek, ha ez nem lehetséges cserélik.
Nem érvényesíthető a garancia, amennyiben a hiba nem megfelelő használatból ered.

Az arany tartósan ellenáll az oxidációnak és kiváló vezető képességével alacsony ellenállást biztosít, de ami a hangminőséget illeti, kiderült, hogy az aranynak is lehet hátránya. Ritkán kihúzott csatlakozók esetében az arany kiváló választás. A hangszerkábeleket azonban gyakran húzzák ki, ami rendszeresen eltávolítja az oxidréteget. Tesztek bizonyították, hogy - ha a hangminőség a fő kritérium - az arany nem feltétlenül nyújtja a legjobb eredményt és emiatt nem használnak aranyozott érintkezőket a VOVOX® Phone (Jack) csatlakozóhoz.

Számos zenész szereti a némítás funkcióval ellátott kábeleket, mivel ezekkel elkerülhetőek a pukkanások, a csatlakozó kihúzásakor vagy bedugásakor. A némítás funkció fontos számunkra és emiatt azt gondoljuk, hogy az a megoldás fogadható el csak, ami kellően tartós és 100%-ban megbízhatóan működik. A tapasztalat az, hogy nincs olyan csatlakozó a piacon, ami egyszerre teljesíti ezeket a kihívásokat. Mivel nem támogatjuk a félmegoldásokat, ezért addig nem kínálunk ilyen dugóval szerelt kábelt, amíg nem találunk egy meggyőző megoldást erre a célra.

A kábel mindkét feladathoz egyformán jó, mivel a feladat ugyanaz mindkét hangszer esetében. A vezető átmérője bőven elég még a nagy teljesítményű basszusgitár erősítőkhöz is.

A végső hangminőség a jelútban résztvevő elemek összegzéseként értelmezhető. A kábelek szempontjából helytelen következtetés lenne azt gondolni, hogy a legrosszabb kábel a jelútban egyfajta szűk keresztmetszetként határozza meg a minőséget. Valójában minden résztvevő elem egy bizonyos fokig vesz részt a végső eredményben. Ennek megfelelően, minden kicserélt kábellel fokozatosan javul a minőség, azonban a változás mértékére az is hatással van, hogy a jelút melyik része kerül kicserélésre.