A világ leghosszabb gitárkábele

A világ leghosszabb gitárkábele

A svájci kábelgyártó "hangos" kísérlete a vélhetően leghosszabb gitárkábellel a világon.

Milyen hosszú a világ leghosszabb gitárkábele? Biztosan nem lehet tudni, hiszen nincs hivatalos feljegyzés a Guinness Rekordok könyvében. Többnyire egy elektromos gitár vagy basszgitár kábel három-hat méter hosszú, előfordult már nagyobb színpadon húsz méteres kábel, de a most következő 596 méter elképesztő és vélhetően rekord hossz. A svájci high-end audio kábelgyártó Vovox-ot valószínűleg nem a rekord a érdekli. Inkább arra voltak kíváncsiak, hogy milyen eredménnyel zárul a kísérlet egy ilyen rendkívül hosszú kábellel: milyen hang jön ki a kábel végén olyan érzékeny jel esetén, mint amilyen a villanygitár? És milyen effektet lehet létrehozni, ha két erősítő ilyen távol van egymástól?

Ezen kérdések megválaszolásának érdekében kerekedtek fel a Lucern-i kábelszakértők egy izgalmas kirándulásra a Muatathal község végén található Glattalp völgybe 2017. augusztus 23-án. A Glattalp tó a tengerszint felett 1850 méterrel található, Jegerstöcke és Gross Chilchberg között helyezkedik el, ami nemcsak csodálatos panorámát kínál, hanem rendkívüli akusztikus feltételekkel járul hozzá a kísérlethez. A küldetés technikai feltételeihez szükség volt még a Blackhole erősítőire, a Lehle P-Split jelelosztóira és a Power-Blox akkumulátoraira. Természetesen a küldöttség fontos tagja volt az a Christy Dorant, aki az egyik leginnovatívabb jazz gitárosként tartanak számon Svájcban és a loop-delay technika úttörője.

Az izzasztó túra után a két erőteljes akkumulátorral táplált erősítő a tó két távoli végén lett elhelyezve messze egymástól. Nem kis kihívás volt a potenciálisan rekorder kábelt kihúzni és elhelyezni a domboldalon és néhol a vízben. Majd eljött a nagy pillanat: gitár bedugva, erősítő bekapcsolva, az első akkord megszólal - majd a kitörő öröm. Minden simán ment, az előre várt eredményt is felülmúlva. Az elektromos gitár hangja kifogástalan még az 596m-es útja után is a Vovox kábelben. Az erősítő tökéletesen hallható a távolság ellenére, közel fél kilométerről - légvonalban - Christy Doran-tól. Csakúgy, mint a mennydörgés és a villámlás között, a távolság miatt itt is késleltetés hallható. Ebben az esetben közel 1,4 másodperc a késleltetés a két erősítő között a hangforrásnál. Minden hang kétszer hallható, amit a környező hegyek miatt felerősített komplex háromdimenziós visszhang tesz még valószerűtlenebbé. Minden várakozást meghaladó a hatás, ami mosolyt fakaszt minden jelenlévő arcán.

Akkor ez most rekord? Valójában nem igazán számít az őrült audiofileknek. A kísérlet mindenképpen megérte. És mi lesz a rekorder kábellel? Nem eladó, mert a Vovoxnál egy minimális, mégis elfogadhatatlan minőségi hiba miatt megjelölték. Mindenesetre a kábel már teljesítette a nemes feladatát és ki tudja, talán egy napon újra előveszik további kísérletekhez.

A világ leghosszabb gitárkábele

Kapcsolódó termékek

Vovox Sonorus Protect A 3,5m Phone - Phone hangszerkábel

Vovox Sonorus Protect A 3,5m Phone - Phone hangszerkábel

Vovox® Sonorus Protect A 3,5 méter hosszú, asszimertrikus, árnyékolt kábel, aminek mindkét csatlakozója 6.3 Jack dugó. A VOVOX® Sonorus Protect A hangszerkábel az elérhető legmagasabb minőségű kábel a..

46 900Ft Nettó: 36 929Ft

Vovox Sonorus Protect A 3,5m 90° Phone - Phone hangszerkábel

Vovox Sonorus Protect A 3,5m 90° Phone - Phone hangszerkábel

Vovox® Sonorus Protect A 3,5 méter hosszú, asszimertrikus, árnyékolt kábel, aminek a bemeneti csatlakozója pipa 6.3 Jack dugó, a kimeneti pedig 6.3 Jack dugó. A VOVOX® Sonorus Protect A hangszerkábel ..

46 900Ft Nettó: 36 929Ft

Vovox Sonorus Protect A 6m 90° Phone - Phone hangszerkábel

Vovox Sonorus Protect A 6m 90° Phone - Phone hangszerkábel

Vovox® Sonorus Protect A 6 méter hosszú, asszimertrikus, árnyékolt kábel, aminek a bemeneti csatlakozója pipa 6.3 Jack dugó, a kimeneti pedig 6.3 Jack dugó. A VOVOX® Sonorus Protect A hangszerkábel az..

68 900Ft Nettó: 54 252Ft

Kapcsolódó írások

Új VOVOX kábel jelent meg - Sonorus XL2
Az új kábelek hihetetlen hangminőséget nyújtanak- ezt mindenki megerősítette eddig, aki tesztelte. Nem kisebb nevek, mint John Scofield, Melvin Lee Davis, Jesse Milliner és még sokan mások. Ezek a kábelek nagyon merevek, és ennek megfelelő bánásmódot igényelnek. Határozottan nem ajánlott élőben és színpadon használni és a gyártó ilyen esetekre nem is vállal felelősséget. FIGYELEM, A KÁBELEK NEM VALÓK MINDENKINEK, KIZÁRÓLAG A MINŐSÉG MEGSZÁLLOTTJAINAK AJÁNLJUK. Elérhető gyárilag szerelt változatok: szimetrikus kábelXLR és TRS csatlakozóval 100, 200, 350 és 500cm hosszbanaszimetriku..

hozzászólás ehhez "A világ leghosszabb gitárkábele"

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK a VOVOX® KÁBELEKRŐL