SSL Duende Mini

  • 80 000Ft

  • Nettó ár: 62 992Ft
  • SSL Duende Mini

SSL Duende

Külső DSP egységen futó szoftver effekt alkalmazás


SSL hangzás egy ezüst dobozban, avagy mi is az a Duende


Profi zenészeknek és hangmérnököknek aligha kell bemutatni a Solid State Logic céget és keverőit. A popzene utóbbi évtizedeiben a legtöbb jegyzett és ismert felvétel és keverés ilyen keverőkön történt, tőlünk nyugatra. Ahogy a projekt stúdió vonal erősödött, az SSL cég úgy nyitott erre a piacra is, és kihoztak rack formátumú termékeket, mint például az Xlogic sorozatot, amelyek a legnagyobb pultjaik technológiáját kínálták kisebb és elérhetőbb formában. 


A Duende megjelenése ezzel együtt meglepetés, hiszen a cég idáig elsősorban high-end analóg termékeiről volt ismert, és most a számítógépes szoftver piacra lépett ki a külső hardvert is tartalmazó, de alapvetően szoftver termékkel. Emlékszem tavaly a frankfurti vásáron, amikor még csak a készülő Duende rajzát lehetett látni, először nem egészen értettem a dolgot. Hiszen pár hónapja jelent csak meg a tisztán szoftveres Waves SSL csomag, ami szintén a cég licenszével készült. Mintha csak saját maguknak teremtettek volna konkurenciát. Aztán alaposabban megismerve a két terméket rájöttem, hogy azért eléggé különböző irányról van szó.

Az igaz, hogy igazán a nagy analóg SSL pultok lettek híresek, és szimuláció leginkább a 4000-es sorozat csatorna EQ és dinamika processzoráról készült. De az SSL gyárt digitális pultot is (ilyen a C200), amelyben szintén megtalálható az analóg pultok EQ-inak szimulációi. A Duende így a már meglévő algoritmusokat használta, így ebből a szempontból nem teljesen új modellezés. 

A Duende hardver része egy elegáns, ezüstös rack doboz, amelyről túl sokat nem lehetne írni. Mindössze egy, a bekapcsolt állapotot világítva jelző nyomógomb található az elején, és két firewire csatlakozó a hátulján. A tápot képes megkapni a firewire csatlakozón keresztül is, de kapunk külső tápot olyan esetekre, amikor erre szükség lehet, például 4 pin-es laptop firewire csatlakozás esetére. Gyakorlatilag két plug-in effektet kapunk a csomaggal, az egyik a Channel Strip, a másik a Bus Compressor. Mindkét plug-in monó és sztereó változatban is betölthető. VST és Audio Unit formában működtethető a DAW szoftverekben, RTAS kompatibilis program esetében fordító-programot (VST-RTAS wrapper) kell használni. Egy Preferences szoftver modul is tartozik a csomaghoz, ebben kontrollálhatjuk a DSP-k leterheltségét. Négy DSP található a külső dobozban (komoly erőforrással rendelkező SHARC DSP-k) és mindegyiken nyolc monó plug-in képes működni a normál (44.1 ás 48 kHz) felbontásban, míg fele ennyi a magasabb órajelen. Sztereó plug-in két csatornát foglal, és egy DSP-n kell lenni a két csatornának, de komolyabb telítettség esetén egy egyszerű mentéssel és visszatöltéssel konszolidálni lehet azt a helyzetet, hogy két üres hely maradt két DSP-n.

A plug-in effektek közül a Channel Strip az, ami keverésnél nagyobb jelentőséggel bírhat, és valószínűleg többet használunk. Ez valójában az SSL XL9000K, Super Analog keverő csatornájának EQ és dinamika szekció felépítését követi. A szűrő szekció (Filter) egy 12db-s aluláteresztő és egy 18db-os felüláteresztő szűrőből áll, amelyek szűrési pontját elég tág frekvencia sávokban állíthatjuk. Külön-külön is kikapcsolhatók, illetve az egész filter szekció is kiiktatható a láncból. Nagyon jó megoldás, hogy a plug-in ablak alján látjuk a szekciók sorrendjét és összekapcsolódását, komplex megoldások is nagyon könnyen áttekinthetők így. Négysávos full parametrikus EQ-val állíthatjuk a hangszíneket, és az eredeti XL9000K pulthoz hasonlóan itt is két különböző karakterisztika között választhatunk. Ezek az SSL G és E sorozatú pultok equalizereinek hangzását hozzák, és tényleg két markánsan különböző karaktert képviselnek. G állásban erőteljesebb a hatás, az emelés vagy vágás függvényében a sávszélesség (Q) is változik, míg az E sorozat equalizer megoldása finomabb frekvencia görbével és állandó Q értékkel manipulál. 

A dinamika szekció viszonylag egyszerű, de mindenképpen hatásos. A kompresszor mellett expander/gate is rendelkezésre áll, gyakorlatilag minden fontos paraméter programozható, de lehetőség van automatikus felismerésre is, amikor az algoritmus maga állítja be az időket. Mivel a dinamika szekció a láncban akárhová tehető, így lehetőség van deesser vagy más kreatív alkalmazásra, például az expander/gate szekciót is triggerelhetjük kiválasztott frekvencia sávval. A plug-in ablak az összetettség ellenére nagyon jól kezelhető, bár én például hiányoltam a kerekes egérrel való kontrollálhatóságot (wheel control), ami azért több komoly szoftver esetében megtalálható. Szoftver update-tel ez is megoldható lehet, mint ahogy az eredeti verzióhoz képest már most is sok hasznos dolgot integráltak a kezelőfelületbe.

A Bus Compressor lényegesen kevesebb paraméterrel rendelkezik, és kevésbé látványos, de hatásában és hangzásában egyenrangú effekt. Ugyancsak az XL9000K keverő bus kompresszorát modellezték, amivel elsősorban komplett keveréseket, vagy hangszercsoportokat szoktak processzálni. Összesen öt állítható paramétert találunk rajta, de az algoritmus elég bonyolult lehet, mert tényleg összefogja, sűrűvé teszi a hangzást, mindezt ráadásul nagyon zenei módon. Mivel a Duende esetében a DSP-kre több ilyen Bus Compressor is betölthető, így több mindenre is használhatjuk, szükség szerint önálló csatornákra, természetesen az összesen 32 monó plug-in korlátot betartva.

A Duende szoftver csomagja, még a múlt évben, először csak Mac platformra jelent meg, aztán az év vége felé kihozták a PC változatot is. Az installálás problémamentes volt és alapjában a működés is, bár én belefutottam más DSP kártyákkal való együttműködési kudarcba is. A neten és fórumokon utánanézve ugyan azt láttam, hogy többen is használják mind a TC, mind az UAD kártyákkal együtt, de nálam (igaz, egy viszonylag régebbi gépen) valahogy nem akart megbízhatóan működni, ha bármelyik is jelen volt a rendszerben. Nyilvánvalóan elég nagy sávszélességet lefoglal, és ezen az alaplapon valahol a PCI és firewire sávszélesség összessége lehetett szűkös. Ezt leszámítva belső és külső hangkártyával egyaránt könnyen működött és minimális processzorterhelés mellett lehetett feltölteni plug-in effektekkel. Persze minden DSP-n futó audió alkalmazásnál hátrány a kettős késés (oda-vissza kell a jelnek jutni), de mivel a Duende elsősorban keveréskor használt effekt, így olyan DAW szoftverekben, ahol rendes késés kompenzáció működik ez nem probléma. 

Az SSL Duende ára 90.000 forint leértékelés után és ez elsőre, szoftver effektért soknak is tűnhet, de az a tény, hogy ilyen minőségű hangzásból egyszerre akár 32 csatornát is használhatunk, a számítógép processzorának különösebb leterhelése nélkül, valójában nagyon is kedvező vételt igér.  SSL pultot nyilvánvalóan nagyon kevés zenész és stúdió tudna venni, az SSL hangzás most már sokkal többek számára elérhető. Ja, és a Duende egyébként egy spanyol eredetű szó, ami a lelket, inspirációt jelenti a flamenco zenében, mellesleg jól hangzik, és ezért tetszhetett a fejlesztőknek.


Írjon véleményt a termékről

Megjegyzés: HTML használata nem engedélyezett!
    Rossz           Jó
Captcha

Kapcsolodó termék(ek)

TC Electronic MADI for Clarity X

TC Electronic MADI for Clarity X

 # 947104901

..

299 900Ft Nettó ár: 236 142Ft

SSL PCIeR DANTE Interfész kártya

SSL PCIeR DANTE Interfész kártya

 # 726918X1

A Solid State Logic Dante PCIeR interfész kártyája egy teljes redundanciával redelkező, nagy kapacitású Dante egység számítógépekhez.Az SSL Dante PCIeR interfész csatlakoztatható Mac vagy PC-hez egyar..

475 000Ft Nettó ár: 374 016Ft

Radial X-AMP 500-as Aktív REAMP Modul

Radial X-AMP 500-as Aktív REAMP Modul

 # R700 0130 00

..

138 900Ft Nettó ár: 109 370Ft

TC Electronic AM6 License

TC Electronic AM6 License

 # 905006062

..

319 900Ft Nettó ár: 251 890Ft

TC Electronic Multichannel Reverb License

TC Electronic Multichannel Reverb License

 # 905006060

..

999 000Ft Nettó ár: 786 614Ft

Radial JS3 Passzív Mikrofon Elosztó

Radial JS3 Passzív Mikrofon Elosztó

 # R800 1023 00

..

101 900Ft Nettó ár: 80 236Ft

Címkék: SSL_Duendemini